vrijdag 22 juni 2012

Verkennen 6

BEESTENBOEL


'Weet jij iets', vroeg de mevrouw op onze ochtendwandeling, 'iets voor het blog?'
Ik liep een beetje na te denken maar kon niks verzinnen.
'Dat is voor het eerst Bjork, na 40 stukjes. Ze kwamen zo maar aanwaaien en nu weten we dus niets.'
Tot dat...
We waren 's avonds aan het speuren toen ik ineens geconfronteerd werd met ruiters te paard.
Zo is dit stukje toch komen aandraven, om het zo maar te zeggen. Met dank voor de foto's die ter beschikking zijn gesteld door anderen.

Bjork maakt kennis met 'loslopende' paarden.

Suus en Fien, onze kippen, wilden nu het toch over andere beesten gaat, ook op het blog. Ze zijn van mening dat ik een veel te grote plaats opeis. Mijn verhouding met Suus en Fien is moeilijk te omschrijven. Zij zijn er en ik ook. Soms staan we bek aan snavel. Alle drie houden we van komkommer en appelschijfjes. En daar is het wel zo'n beetje mee gezegd, geloof ik. Het zijn de eerste dieren waar ik kennis mee maakte.


De uitdrukking 'Er als de kippen bij zijn' is ook van toepassing op mij


De meeste volwassen honden kunnen prima overweg met andere dieren. Zelfs als ze er nooit kennis mee hebben gemaakt. Toch is het goed om een jonge hond op een rustige en geleidelijke manier kennis te laten maken met andere beesten.


'Vreemde vogels..'





Even 'De kat uit de boom kijken'



Mijn nieuwsgierigheid is groter dan mijn angst.

Het is niet zo dat die kennismaking met andere dieren in de eerste drie maanden van ons leven plaats moet vinden of zelfs in het eerste half jaar.

Mechelaar Noa ontmoet voor het eerst schapen




Hoewel wij ons hele hondenleven kunnen wennen aan de wereld om ons heen (socialisatie) is het voor een jonge hond wel veel gemakkelijker dan voor een oude hond.
Het is belangrijk ons te laten wennen aan nieuwe situaties, kinderen, geluiden etc. maar wij waarderen het als dit op een rustige manier gebeurt omdat als wij 'overprikkeld' worden we juist angst kunnen ontwikkelen. Vergelijk ons met kleine kinderen, hun hersenen kunnen teveel prikkels ook niet verwerken. We hebben behalve kennismaken met de wereld ook onze rust hard nodig!



Wij honden waarderen de weg der geleidelijkheid.  (foto: Gerd Kohler)


           Stapje voor stapje dichterbij. (Foto: Gerd Kohler)

Forceer ons niet, probeer in het geval we angstig worden het een andere keer opnieuw.
Zo raken we op een rustige manier vertrouwd met de schepselen om ons heen en gaan we ze gewoon vinden.





 (Foto: Gerd Kohler).


Anders dan die gekke gevleugelde dieren hebben onderstaande beesten mijn belangstelling maar vind ik ze niet extreem interessant.





Genoeg gezien, laten we verder wandelen...

Door ons met beleid te socialiseren krijgen wij zelfvertrouwen. Waardoor wij ook in nieuwe situaties rustiger reageren.





In onze groei van pup naar volwassen hond kent ons leven angstfases. In zo'n fase is het prettig als we niet onder druk worden gezet maar ons juist een veilige haven wordt geboden.





Naast al die andere dieren gaat mijn belangstelling natuurlijk vooral uit naar mijn soortgenoten.


Kennismaken

Op zijn tijd nodig ik dan ook een paar kameraden thuis uit als het lekker weer is om in de tuin te spelen. Behalve bekenden zijn het ook mensen die we eigenlijk niet kennen. We kennen ze doordat wij, de honden, elkaar leuk vinden. De mevrouw voorziet de mensen die bij de honden horen van koffie, voor ons is een gevulde waterbak genoeg.






Een tip of nee, eigenlijk is het een verzoek. Wij honden vinden het prettig als wij ook op z'n tijd onze eigen gang kunnen gaan. En op eigen wijze de wereld kunnen verkennen. Tegenwoordig, nu ik minder in gevaarlijke planten hap, ben ik vaker alleen in de tuin. En doe mijn ding. Een beetje kijken wat er langs komt, een beetje struinen, wat snuffelen, even langs Suus en Fien, spelen met een hommel, naar binnen lopen om te kijken wat daar gebeurt, etc. En als de schuurdeur dan ook nog open staat is het helemaal een feestje; daar staan namelijk machtig interessante dingen.
Hoe fijn ik het ook vind om samen met de meneer en de mevrouw te zijn, soms is het ook prettig om met mezelf te zijn!











2 opmerkingen:

  1. Sisi en Annemiek22 juni 2012 om 22:15

    Nou Bjork, dat is iets wat niet vaak zal gebeuren, dat je mevrouw niets weet te schrijven ! Het was dan ook maar van korte duur want er staat toch weer een heel verhaal ! Het is inderdaad heel goed wat je mevrouw allemaal opschrijft, doe het maar rustig aan.
    Wij kijken weer uit naar het volgende verhaal ;-)
    Dikke knuf van ons en heel veel groeten aan de mevrouw en de meneer !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Annemiek en Sisi, De mevrouw schrijft wat ik vertel... En ik had niks nieuws te melden maar zoals altijd kwam er toch weer iets op ons pad! De stukjes dienen zich vanzelf aan, ook als je niks denkt te weten...
    Fijn weekend. Ferme poot, Bjork. En de groeten terug van de meneer en mevrouw!

    BeantwoordenVerwijderen